rom slo hun
Home Despre noi Ştiri Contact
ŞTIRI / INFORMAȚII DESPRE SUSPENDAREA FONDURILOR DE ACTIVE III.

Informații despre suspendarea fondurilor de active III.

Stimați Clienți!

CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sediu social: 1097 Budapesta, Könyves Kálmán krt. 11, clăd. „B”, în următoarele: „Asigurător”) a suspendat în interesul clienților distribuirea continuă a fondurilor de active enumerate mai jos (adică vânzarea și cumpărarea unităților de fond ale fondurilor de active listate mai jos) în urma situației apărute și existente din motive exterioare Companiei, în baza art. 127 alin. (1) din Legea LXXXVIII din 2014 privind asigurările (în continuare: ”Legea asigurărilor”) începând 1 martie 2022:

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro

o Fondul de Active Ural Rusia pentru Acțiuni în Euro

o Fondul de Active Ural Rusia Pro pentru Acțiuni în Euro

denumite în continuare împreună: ”Fonduri de Active Afectate”.

Asigurătorul a publicat ordinul cu privire la suspendarea fondurilor de active, motivele și consecințele acesteia, precum și fondul juridic al suspendării în informațiile publicate la 1 și 3 martie care pot fi accesate la următorul link.

https://www.cigromania.eu/stiri/informa-ii-despre-suspendarea-fondurilor-de-active.html

https://www.cigromania.eu/stiri/informa-ii-despre-suspendarea-fondurilor-de-active-ii.html

Crearea Fondurilor de Active Succesorale prin divizarea Fondurilor de Active Afectate

În temeiul Legii asigurărilor Asigurătorul a divizat Fondurile de Active Afectate care au devenit nelichide și Fondurile de Active Afectate care nu au devenit nelichide la data de 31 martie 2022, adică a împărțit Fondurile de Active Afectate în fonduri Succesorale care conțin active nelichide și lichide (în continuare: „Divizare”) după cum urmează:

Numele Fondului de Active Succesorale

Statutul Fondului de Active Succesorale

Numele Fondului de Active Afectate

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia

Lichid

Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia

Fondul de Active Succesorale Ural Rusia

Nelichid Suspendat

Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Lichid

Fondul de Active Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Succesorale Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Nelichid Suspendat

Fondul de Active Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia Pro

Lichid

Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro

Fondul de Active Succesorale Ural Rusia Pro

Nelichid Suspendat

Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia Pro pentru Acţiuni în Euro

Lichid

Fondul de Active Ural Rusia Pro pentru Acţiuni înEuro

Fondul de Active Succesorale Ural Rusia Pro pentru Acţiuni înEuro

Nelichid Suspendat

Fondul de Active Ural Rusia Pro pentru Acţiuni înEuro


Instrumente de investiții ale Fondului de Active Succesorale nelichide la momentul suspendării:

Numele instrumentului de investiții

Codul al instrumentului de investiții

Amundi Funds - Russian Equity M2 EUR (C)

LU1883868579

Pictet Russian Equities I EUR

LU0338482937

VanEck Russia ETF (RSX)

US92189F4037

Lukoil PJSC (Sp. ADR)

US69343P1057

Sberbank of Russia

US80585Y3080

Rosneft Oil Company

US67812M2070


Fondurile de Active Succesorale lichide constau exclusiv din numerar (numerar de cont)la momentul divizării.

Concomitent cu implementarea divizării, suspendarea Fondului de Active va înceta pentru Fondurile de Active Succesorale care conțin active lichide și vor continua să funcționeze ca un Fond de Active separat. Asigurătorul va calcula pentru prima oară cotația (data evaluării 30 martie) și valoarea activului net pentru Fondurile de Active Succesorale lichide la 31 martie. Fondurile de Active Succesorale lichide moștenesc politica de investiții a Fondurilor de Active Afectate.

Regulile de funcționare ale Fondurilor de active Succesorale nelichide, înregistrate și ca active de sine stătătoare, vor fi guvernate de regulile sus-menționate, publicatepe 1 și 3 martie, adică Asigurătorul va trata Fondurile de Active Succesorale nelichide în același mod ca și Fondurile de Active suspendate inițial. Pentru Fondurile de Active Succesorale nelichide, suspendarea va rămâne în vigoare în conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) – (8) din Legea asigurărilor cu condiția ca data de începere a suspendării Fondului de Active să fie considerată a fi data de începere a suspendării Fondului de Active inițial. Fondurile de Active Succesorale nelichide moștenesc de asemenea politica de investiții a Fondurilor de Active Afectate.

Ca urmare a divizării, Fondurile de Active inițiale, suspendate la 1 martie 2022, au încetat să mai existe la 31 martie 2022.

Transfer de capital între Fondurile de Active desființate și Fondurile de Active Succesorale ale acestora

Capitalul Fondurilor de Active suspendate pe 1 martie și desființate pe 31 martie a fost alocat de către Asigurător Fondurilor de Active Succesorale lichide și nelichide în proporția reprezentată de activele lichide și nelichide listate mai sus în cadrul ultimei valorii active nete cunoscute (la data de 28 februarie) a Fondului de Active desființat.

Asigurătorul înregistrează pentru clienții săi același număr și tip de unități de fond în Fondurile de Active Succesorale lichide și nelichide ca și cele din Fondurile de Active Afectate și desființate la începutul suspendării.

Comercializarea unităților de fond din Fondul de Active Succesorale lichide

Începând cu data de 31 martie, clienții noștri pot vizualiza numărul de unități de fond transferate de la Fondurile de Active Afectate inițiale la Fondurile de Active Succesorale lichide și valoarea calculată la cursurile de schimb publicate pe platforma Pannónia, la Portalul Clienți și la punctul de meniu Portofoliu: https://portal.cig.eu/login.

Unitățile plasate în Fondurile de Active Succesorale lichide ca urmare a separării Fondurilor de Active pot fi tranzacționate între 31 martie și 19 aprilie (până la desființarea Fondurilor de Active Succesorale lichide), adică pot fi retrase sau convertite în alte active pentru a finaliza o răscumpărare parțială sau totală.

Desființarea Fondurilor de Active Succesorale lichide

Având în vedere că Fondurile de Active Succesorale lichide conțin doar numerar (numerar de cont), acestea nu sunt adecvate să îndeplinească obiectivele asumate în politica de investiții, potrivit cărora fondurile de active se investesc în scheme de plasament colectiv a căror țintă principală este piața de capital din Rusia. Întrucât Fondurile de Active Succesorale lichide nu sunt adecvate pentru realizarea obiectivelor cuprinse în politica de investiții, Asigurătorul a decis închiderea sau desființarea Fondurilor de Active Succesorale lichide.

În conformitate cu cele de mai sus, următoarele Fonduri de Active Succesoare lichide vor fi desființate pe 19 aprilie 2022:

Numele Fondului de Active Succesorale lichide

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia Pro

Fondul de Active Succesorale lichide Ural Rusia Pro pentru Acţiuni în Euro

Consecințele separării Fondurilor de Active și desființării Fondurilor de Active Succesoare lichide

1. Gestionarea plăților în așteptare înregistrate separat

Plățile către Fondurile de Active Afectate inițial deținute între 1 și 31 martie și primite între 1 și 18 aprilie într-un activ neinvestit, evidențiat distinct și securizat (cont bancar sau obligațiune de stat) se vor investi (converti în unități de fond) de către Asigurător pe 19 aprilie, în absența unei instrucțiuni contrare a contractantului, în următoarele Fonduri de Active de înlocuire la cea mai recentă cotație a Fondurilor de Active de înlocuire disponibilă la 14 aprilie:

Fonduri de Active țintă inițiale

Fonduri de Active de înlocuire

Fondul de Active Ural Rusia

Fondul de Active al Pieţelor în Curs de Dezvoltare

Fondul de Active Ural Rusia pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Pieţelor în Curs de Dezvoltare pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Ural Rusia Pro

Fondul de Active Mozaic al Pieţelor în Curs de Dezvoltare Pro

Fondul de Active Ural Rusia Pro pentru Acţiuni în Euro

Fondul de Active Mozaic al Pieţelor în Curs de Dezvoltare Pro pentru Acțiuni în Euro


Gestionarea primelor pentru plățile primite începând cu 19 aprilie

În cazul tuturor contractelor de asigurare a căror prevederi actuale privind împărțirea primelor includ Fonduri de Active inițial suspendate Asigurătorul va modifica, în absența unei instrucțiuni contrare a contractantului, pe 19 aprilie alocarea Fondului de Active valabilă pentru primele ce urmează a fi plătite de la această dată, astfel încât cota Fondurilor de Active suspendate inițial să fie preluată de Fondurile de Active de înlocuire specificate la pct. 1.

Gestionarea primelor se aplică și contractelor care au inclus Fondurile de Active suspendate inițial în prevederile actuale privind împărțirea primelor, deoarece contractorul a selectat un portofoliu model care a inclus Fondurile de Active suspendate inițial.

Modificarea componenței portofoliilor model

În cazul asigurărilor de viață de tip unit-linked pentru care compoziția actuală a oricărui portofoliu model include Fonduri de Active suspendate inițial, Asigurătorul modifică componența portofoliului model în cauză, astfel încât cotele Fondurilor de Active suspendate inițial să fie înlocuite cu Fondurile de Active de înlocuire, prevăzute la pct. 1.

Ca urmare, în cazul în care clienții noștri emit un ordin de gestionare a primelor sau de modificare a Fondului de Active pe sau după data de 19 aprilie, al cărui scop este plasarea plăților viitoare conform componenței portofoliului model sau rearanjarea investițiilor deja creditate în contract și înregistrate conform componenței portofoliului model, Asigurătorul va gestiona cererile conform componenței noului portofoliu model.

Componența portofoliilor model disponibile pentru asigurările noastre de viață unit-linked valabile începând cu 19 aprilie poate fi accesată la una dintre următoarele link-uri: componența portofoliilor model

Modificări cu privire la Serviciul Orientare Pannónia

Principiul de bază al funcționării Serviciului Orientare Pannónia este, investirea și reorganizarea plăților clienților în mai multe etape, în funcție de componența portofoliilor model spre finalul perioadei de plată a primei. Ținând cont de modificarea componenței anumitor portofolii model care conțin Fonduri de Active suspendate inițial conform pct. 3, Asigurătorul va modifica în cadrul serviciului Orientare baza de active și va gestiona primele conform noului portofoliu model pentru contractele afectate care dispun de Serviciul Orientare activ și activat în data de 19 aprilie.

Regulament special cu privire la serviciile de răscumpărare integrală și expirare

Pentru contractele răscumpărate sau ajunse la maturitate în perioada 1 – 31 martie, în cazul plăților efectuate anterior doar parțial din cauza implicării Fondurilor de Active suspendate inițial (nelichiditatea investițiilor în acestea), vânzarea și evaluarea unităților din Fondurile de Active Succesorale lichide în baza contractelor reziliate prin servicii de răscumpărare sau de expirare și stabilirea cuantumului de plăți suplimentare va avea loc la data de 19 aprilie la prima cotație cunoscută (30 martie) a Fondurilor de Active Succesorale lichide. Asigurătorul va efectua fără întârziere, după stabilirea cuantumului de plăți suplimentare, rambursarea sumelor stabilite către contractanții contractelor reziliate ca urmare a răscumpărării integrale sau a expirării.

Partea din valoarea de răscumpărare și serviciul de expirare care ar trebui să fie decontată din unitățile investite în Fonduri de Active Succesorale nelichide nu poate fi evaluată și rambursată în absența valorii de piață (cotației) până când Fondurile de Active Succesorale nelichide devin lichide.

Regulament special cu privire la despăgubire în caz de deces

În conformitate cu prevederile art. 127 alin. (5) din Legea asigurărilor după încetarea suspendării Fondului de Active, Asigurătorul va stabili din nou partea de despăgubire în caz de deces (risc) care urmează să fie efectuată cu privire la unitățile de fond ale Fondului de Active suspendat la prima cotație cunoscută după suspendarea Fondului de Active, iar dacă aceasta depășește suma achitată anterior, va achita ulterior diferența de restanțe. Reevaluarea este posibilă pentru prima dată când toate activele nelichide (organizate într-un Fond de Active Succesorale) ale Fondurilor de Active suspendate inițial devin lichide.

Budapesta, 31.03.2022

CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.


Calculator de randament


Portalul Clienți


Contact