rom slo hun
Home Despre noi Ştiri Contact
ŞTIRI / INFORMAȚII DESPRE SUSPENDAREA FONDURILOR DE ACTIVE

Informații despre suspendarea fondurilor de active

Stimați clienți!

Pe această cale, CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sediul social: H-1097 Budapesta, Könyves Kálmán krt. 11, ”B” ép., în continuare: ”CIG” sau ”asigurător”) își informează toți clienții că războiul din Ucraina afectează și piața de asigurări. Cu toate acestea, ținem să subliniem că situația actuală nu pune în pericol funcționarea CIG, compania noastră se află pe baze solide și continuă conform strategiei sale de dezvoltare pe 5 ani. Stabilitatea noastră se reflectă și în rata de adecvare a capitalului de 276% la nivel consolidat, care depășește semnificativ rata minimă de adecvare a capitalului de 150% stabilită de banca națională Magyar Nemzeti Bank.

Totodată, este necesar să informăm clienții noștri cu asigurare de viață investițională unit-linkedCIG suspendă distribuirea continuă a fondurilor de active enumerate mai jos (adică vânzarea și cumpărarea unităților de fond ale fondurilor de active listate mai jos) care sunt incluse în produsele sale de asigurări de viață investiționale unit-linked, în baza art. 127 alin. (1) din Legea ungară LXXXVIII din 2014 privind asigurările (în continuare: ”Legea asigurărilor”), în urma situației apărute și existente din motive exterioare Companiei, începând cu 1 martie 2022, în interesul clienților:

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro

o Fondul de Active Ural Rusia pentru Acțiuni în Euro

o Fondul de Active Ural Rusia Pro pentru Acțiuni în Euro

denumite în continuare împreună: ”Fonduri de Active Afectate”.

Motivul suspendării

Valoarea activelor nete ale Fondurilor de Active Afectate și, prin urmare, prețurile unităților de fond nu pot fi determinate deoarece instrumentele financiare suport ale Fondurilor de Active Afectate au devenit parțial sau complet nelichide, adică netranzacționabile.

Contextul suspendării

Din cauza conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, Bursa de Valori din Moscova a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe termen nelimitat începând cu 28 februarie 2022. Custodele și administratorul fondului CIG au confirmat astăzi că din acest motiv fondul de investiții Amundi Rusia, parte a activelor suport ale Fondurilor de Active Afectate, care cumpără instrumente de investiții pe Bursa de Valori Moscova (cod ISIN: LU1883868579) a devenit nelichid și netranzacționabil, administratorul fondului de investiții străin nu comunică cotații, și prin urmare nu poate fi calculată nici cotația Fondurilor de Active Afectate.

Consecințele suspendării

Începând cu 1 martie 2022, CIG nu va calcula și nu va publica cotațiile și valorile activelor nete pentru Fondurile de Active Afectate.Prin urmare, tranzacțiile care implică unități ale Fondurilor de Active Afectate (de exemplu, plăți, schimb de fond, răscumpărare, despăgubire în caz de deces și plata beneficiului la maturitate) la executarea cărora prețul aplicabil conform condițiilor contractului de asigurare s-ar referi la ziua de 28 februarie 2022 sau o zi ulterioară acesteia, nu vor fi executate sau nu vor fi executate conform procedurii standard de către CIG.

Tranzacții care nu pot fi executate parțial sau deloc

În perioada de suspendare a fondului de active, ordinele clientului privitoare la Fondul de Active Afectat, în special conversia, retragerea regulată de bani sau răscumpărarea parțială, pot să nu fie executate parțial sau deloc. O excepție de la aceasta este tranzacția de redirecționare a primelor de asigurare de la un fond de active suspendat.

Dacă cererea de conversie, de retragere regulată de bani și de răscumpărare parțială se referă și la fonduri de active nesuspendate, CIG va urma următoarele proceduri:

Tranzacţie

Executare

Schimbarea fondului de active: fondul de active suspendat este fondul de pornire

Se execută pe fonduri nesuspendate

Schimbarea fondului de active: fondul de active suspendat este fondul destinație

Nu se execută

Retragere regulată de bani/răscumpărare parțială

Dacă nu există o nevoie specifică pentru retragere din fondurile de active suspendate și valoarea de răscumpărare a unităților de fond ale fondurilor de active nesuspendate acoperă suma retragerii, retragerea de bani sau răscumpărarea parțială va fi executată. În toate celelalte cazuri, retragerea nu poate fi executată.


Tranzacții după suspendarea fondului de active

După încetarea suspendării fondului de active, CIG va executa ordinele clienților inițiate în perioada suspendării (și neexecutate în perioada suspendării conform celor de mai sus) dacă partea contractantă emite din nou ordinul pentru executarea lor după încetarea suspendării fondului de active.

Dacă, în perioada suspendării, clientul nostru emite un ordin care afectează unul dintre fondurile de active suspendate, CIG va informa imediat clientul.

Expirarea asigurării sau răscumpărarea integrală a contractului în perioada de suspendare

În perioada de suspendare, în cazul împlinirii termenului specificat în contract (maturitate) ca eveniment asigurat sau în caz de răscumpărare integrală a contractului, CIG determină valoarea soldului curent al contului contractantului fără a ține cont de unitățile fondului de active suspendat, pe care CIG le va deconta conform regulilor Legii ungare a investițiilor menționate mai târziu în această notificare.

Despăgubire în caz de deces în perioada suspendării

Despăgubirea de către asigurător în caz de deces este afectată de suspendarea fondului de active în sensul că asigurătorul stabilește valoarea soldului curent al contului contractantului în baza ultimei cotații cunoscute a unităților fondului de active suspendat anterior suspendării fondului de active (25 februarie 2022), făcând plata în limita maximă a 30 milioane HUF per asigurat.În cazul în care prima cotație de după încetare ar rezulta într-o sumă mai mare decât suma plătită, diferența va fi plătită de CIG în conformitate cu prevederile Legii asigurărilor.

Durata suspendării

Durata suspendării fondului de active este de maximum 1 an, durată pe care CIG o poate prelungi, în cazuri justificate, cu încă 1 an în total [art. 127 alin. (7) din Legea asigurărilor]. CIG va înceta imediat suspendarea fondului de active în următoarele cazuri:

- după expirarea perioadei de suspendare a fondului de active;

- după ce a luat cunoștință de încetarea împrejurării care a determinat suspendarea fondului de active; sau

- dacă acest lucru este dispus prin ordinul Magyar Nemzeti Bank (denumită în continuare ”autoritatea de supraveghere”).

Obligația de plată a primelor pe perioada suspendării

Suspendarea fondului de active nu încetează obligația asiguratului de a plăti primele și obligația de despăgubire a asigurătorului, ținând cont de prevederile legii asigurărilor, adică Clienții sunt în continuare obligați să plătească prima de asigurare asumată în contractele de asigurare.

În conformitate cu art. 127 din legea asigurărilor, informații detaliate despre suspendarea fondurilor de active sunt furnizate mai jos:

”Art. 127 (1) Asigurătorul suspendă vânzarea și cumpărarea unităților fondului de investiții legat de contractele de asigurare de viață investițională unit-linked (în continuare: suspendarea fondului de active) în cazul în care valoarea activelor nete ale fondului de active și, prin urmare, prețurile unităților de fond nu pot fi determinate deoarece activele fondului de active au devenit instrumente parțial sau complet nelichide. Suspendarea fondului de active se efectuează de către asigurător imediat după ce a luat cunoștință de împrejurarea care a determinat-o, cu efect retroactiv la data evaluării (denumită în continuare: data de începere a suspendării fondului de active), înainte de care valoarea activelor nete ale fondului de active a putut fi determinată pentru ultima dată.

(2) Pe perioada suspendării fondului de active, cu excepția redirecționării primei de asigurare din fondul de active suspendat, ordinele clientului privind fondul de active suspendat, în special conversia, retragerea regulată de bani și răscumpărarea parțială, nu pot fi executate. Dacă durata suspendării fondului de active depășește treizeci de zile, asigurătorul va transmite, în mod verificabil, până în a treizeci și cincea zi după data de începere a suspendării fondului de active, o notificare scrisă tuturor contractanților afectați de fondul de active suspendat, informându-i că asigurătorul va executa aceste ordine ale clientului dacă contractantul emite din nou ordinul pentru executare referitor la acestea după încetarea suspendării fondului de active. Cu privire la ordinele afectate, asigurătorul va informa fără întârziere contractanții care emit ordine privitoare la fonduri de active suspendate în perioada suspendării.

(3) În cazul în care în baza contractului sau ordinului clientului asigurătorul ar trebui să investească prima plătită în fondul de active suspendat, asigurătorul are obligația de a ține evidența distinctă a primei, dacă contractul sau partea contractantă nu prevede altfel. Dacă în cazul sus-menționat durata suspendării fondului de active depășește treizeci de zile, asigurătorul va transmite, în mod verificabil, până în a treizeci și cincea zi după data de începere a suspendării fondului de active, o notificare scrisă tuturor contractanților afectați, informându-i în ce alt fond de active nesuspendat va redirecționa primele intrate pe durata suspendării fondului de active, evidențiate distinct, în absența unei instrucțiuni contrare a clientului, începând cu a patruzeci și cincea zi după data de începere a suspendării fondului de active.

(4) În perioada de suspendare, în cazul împlinirii termenului specificat în contract (maturitate) ca eveniment asigurat sau în caz de răscumpărare integrală a contractului, asigurătorul determină valoarea soldului curent al contului contractantului, fără a ține cont de unitățile fondului de active suspendat. În cazurile de mai sus, asigurătorul are obligația de a achita, dacă nu este îndeplinită condiția menționată la alineatul (8), în termen de cincisprezece zile de la încetarea suspendării fondului de active, valoarea actuală a unităților de fond din unitățile fondului de active suspendat, înregistrate în contul clientului, calculată conform primei cotații cunoscute a unităților după încetarea suspendării fondului de active sau cuantumul determinat conform prevederilor contractuale privitoare la răscumpărare, la aceeași cotație.

(5) Despăgubirea (pentru risc) de către asigurător în caz de deces este afectată de suspendarea fondului de active în sensul că asigurătorul stabilește valoarea soldului curent al contului contractantului în baza ultimei cotații cunoscute a unităților fondului de active suspendat anterior suspendării fondului de active, și asigurătorul va îndeplini obligația de plată ce îi revine conform contractului de asigurare și pe durata suspendării fondului de active la valoarea determinată conform celor de mai sus, însă în limita maximă a treizeci de milioane forinți per asigurat, în privința porțiunii de despăgubire de achitat pentru unitățile fondului de active suspendat. În termen de cincisprezece zile de la încetarea suspendării fondului de active, asigurătorul va determina din nou porțiunea de despăgubire (pentru risc) în caz de deces care urmează să fie achitată cu privire la unitățile fondului de active suspendat, la prima cotație cunoscută după încetarea suspendării fondului de active și, dacă aceasta depășește suma plătită anterior, va plăti diferența ulterior. În cazul în care condiția prevăzută la alineatul (8) este îndeplinită, asigurătorul va efectua noua determinare descrisă mai sus și achitarea diferenței în cadrul decontării prevăzute la alineatul (8).

(6) După efectuarea suspendării fondului de active, până la încetarea suspendării fondului de active și determinarea primei valori cunoscute ulterior a activelor nete ale fondului de active, nu poate fi distribuit și nu poate fi comercializat un produs sau contract de asigurare care se bazează exclusiv pe un fond de active suspendat.

(7) Durata suspendării fondului de active este de maximum un an, durată pe care asigurătorul o poate prelungi, în cazuri justificate, cu încă un an în total. Asigurătorul își va publica decizia privind prelungirea, într-o manieră ce atrage atenția, pe site-ul său web și în birourile sale de asistență pentru clienți cu cel puțin cincisprezece zile înainte de expirarea perioadei de suspendare a fondului de active, și o va transmite în același timp autorității de supraveghere. Asigurătorul încetează imediat suspendarea fondului de active în următoarele cazuri:

a) după expirarea suspendării fondului de active;

b) după ce a luat cunoștință de încetarea împrejurării care a determinat suspendarea fondului de active; sau

c) dacă acest lucru este dispus prin ordinul autorității de supraveghere.

(8) În cazul în care, la încetarea suspendării unui fond de active conform alineatului (7), valoarea activelor nete ale fondului de active sau prețul unităților de fond nu pot fi determinate în continuare, deoarece activele fondului de active sunt instrumente nelichide parțial sau integral, asigurătorul va desființa fondul de active și va efectua decontările cu clienții, în baza situației actuale a pieței la momentul încetării.

(9) În termen de treizeci de zile de la data de începere a suspendării fondului de active, în vederea garantării principiului tratamentului egal al părților contractante și cu menținerea continuă a serviciilor asigurătorului legate de fondul de active, asigurătorul va separa instrumentele devenite nelichide și celelalte instrumente ale fondului de active care nu sunt nelichide, adică împarte fondul de active în fonduri de active succesoare ce conțin instrumente nelichide și cele ce conțin instrumente care nu sunt nelichide (în continuare: ”separare”) dacă au devenit nelichide instrumente reprezentând cel mult șaptezeci și cinci la sută din ultima valoare a activelor nete cunoscută a fondului de active. Concomitent cu efectuarea separării, va înceta suspendarea fondului de active pentru fondul succesor care conține instrumentele ce nu sunt nelichide, și acesta va continua să funcționeze ca un fond de active independent. În cazul unui fond de active garantate, întregul fond de active va fi suspendat, indiferent de proporția instrumentelor nelichide. În acest caz, la încetarea garanției, asigurătorul este obligat să efectueze decontările cu clienții în conformitate cu termenii contractuali inițiali.

(10) În caz de separare, instrumentele devenite nelichide se evidențiază distinct, de asemenea, ca fond de active independent, pentru care suspendarea fondului de active rămâne în vigoare conform alineatelor (1)–(8), cu mențiunea că data de începere a suspendării fondului de active se consideră a fi data de începere a suspendării inițiale a fondului de active. Ca urmare a separării, fondul de active inițial se va desființa, iar unitățile fondului inițial de active trebuie alocate, pentru fiecare client, către fondurile succesoare ce conțin instrumentele nelichide și instrumente care nu sunt nelichide în proporția în care au fost reprezentate instrumentele nelichide și cele care nu sunt nelichide în ultima valoare cunoscută a activelor nete ale fondului de active inițial. În caz de separare, obligația de informare menționată la alineatele (2) și (3) se completează cu o notificare privind separarea.

(11) Suspendarea și separarea fondului de active nu duce la încetarea obligației asiguratului de a plăti primele și obligația de despăgubire a asigurătorului, ținând cont de prevederile acestui articol.

(12) Asigurătorul va informa partea contractantă conform prevederilor alin. (13)

a) cu privire la temeiul juridic pentru suspendarea și separarea fondului de active și efectuarea acestora, motivele, data de începere a suspendării, consecințele asupra contractului de asigurare și executării acestuia, inclusiv în special schimbări ale riscurilor de investiții pentru clienți și regulile privind aplicarea costurilor și taxelor; și

b) cu privire la încetarea suspendării fondului de active, motivele acesteia și consecințele încetării asupra contractului de asigurare și executării acestuia.

(13) Asigurătorul publică informarea prevăzută la alineatul (12) pe site-ul său web și în birourile sale de servicii pentru clienți în același timp cu efectuarea suspendării fondului de active și a separării, respectiv cu încetarea suspendării fondului de active, într-o manieră care atrage atenția, și se asigură de actualizarea continuă a informării. Simultan, asigurătorul va transmite informarea către autoritatea de supraveghere.”

În conformitate cu art. 4 alin. (1) pct. 41 din legea asigurărilor, un instrument nelichid este ”un instrument al unui fond de active a cărui valoare nu poate fi determinată, inclusiv, în special, în cazul în care nu sunt disponibile integral informații despre prețul pieței adecvate pentru evaluare din cauza suspendării distribuirii, tranzacționării sau cotării publice a instrumentului sau dacă aceste informații nu sunt disponibile integral din cauza suspendării tranzacționării sau a cotării publice a acestuia.”

Acest articol aparține următoarelor categorii: Informații despre investiții


Calculator de randament


Portalul Clienți


Contact