rom slo hun
Home Despre noi Ştiri Contact
ŞTIRI / INFORMAȚII DESPRE SUSPENDAREA FONDURILOR DE ACTIVE II.

Informații despre suspendarea fondurilor de active II.

Stimați clienți!

CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sediul social: H-1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11, ”B” ép., în continuare: ”asigurător”) a suspendat distribuirea continuă a fondurilor de active enumerate mai jos (adică vânzarea și cumpărarea unităților de fond ale fondurilor de active listate mai jos) în baza art. 127 alin. (1) din Legea ungară LXXXVIII din 2014 privind asigurările (în continuare: ”Legea asigurărilor”), în urma situației apărute și existente din motive exterioare Companiei, începând cu 1 martie 2022, în interesul clienților:

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Euro

o Fondul de Active Ural Acțiuni Rusia Pro Euro

în continuare împreună: ”Fonduri de Active Afectate”.

Pe această cale, asigurătorul își informează clienții cu privire la regulile privind aplicarea costurilor și taxelor aferente contractelor de asigurare de viață investiționale unit-linked, aplicabile în perioada de suspendare a fondurilor de active, conform art. 127 alin. (12) din legea asigurărilor.

Atragem atenția clienților că tipurile de costuri menționate ulterior în această informare nu sunt prezente în toate asigurările de viață unit-linked, și din acest motiv modificările privind regulile de aplicare ale acestora se aplică, în mod logic, doar acelor asigurați care dețin un contract de asigurare ce conține costul respectiv. Costurile și taxele aferente contractelor de asigurare sunt prezentate integral în condițiile speciale.

Costurile și taxele asigurătorului percepute fără modificare pe perioada suspendării

Toate costurile specificate în termenii și condițiile speciale ale contractului, care sunt aplicate, conform regulilor acestora, înainte de investirea primei de asigurare (deci, în special, taxa de contractare și întreținere, taxa de administrare, costurile de alocare și, în unele variante, prima de risc) vor fi percepute și pe perioada suspendării.

Asigurătorul aplică prima de risc și în cazul produselor pentru care aceasta se percepe prin reducerea numărului de unități de fond.

Costurile și taxele asigurătorului care nu sunt percepute pe perioada suspendării

În afară de situația în care se percepe prima de risc, menționată la alineatul anterior, asigurătorul nu percepe costurile și taxele pe perioada suspendării fondului de active și pentru unitățile înregistrate în fondurile de active suspendate a căror decontare are loc, conform termenilor și condițiilor speciale, după investirea primelor de asigurare, prin reducerea numărului de unități (în special parte din costul inițial și taxa de administrare per unitate a fondurilor de active suspendate).

De asemenea, asigurătorul renunță la perceperea taxei de administrare a fondului de active care se aplică valorii activelor nete ale fondurilor de active suspendate.

Tratamentul costurilor și taxelor părților terțe

Pe perioada suspendării, administratorul de portofoliu al fondurilor de active nu percepe taxa de administrare a portofoliului care se aplică valorii activelor nete ale fondurilor de active suspendate.

Pe perioada suspendării, depozitarul fondurilor de active continuă să perceapă taxa de custodie care se aplică valorii activelor nete ale fondurilor de active suspendate.

Tratamentul primelor de asigurare pe perioada suspendării

Suspendarea fondului de active nu încetează obligația asiguratului de a plăti primele, ținând cont de prevederile legii asigurărilor, adică clienții sunt în continuare obligați să plătească prima de asigurare asumată în contractele de asigurare. În cazul în care, conform prevederilor actuale privind împărțirea primelor, aplicabile contractului, din prima de asigurare plătită ar trebui să fie achiziționate unități (și) din fondurile de active suspendate, asigurătorul va proceda după cum urmează: investește partea din prima de asigurare aferentă fondurilor de active nesuspendate în conformitate cu termenii și condițiile contractului, iar partea din primă aferentă fondurilor de active suspendate, în absența unei instrucțiuni contrare a contractantului, nu va fi investită și va evidențiată distinct. Suma evidențiată distinct este păstrată de către asigurător în instrumente sigure, în cont bancar sau obligațiuni de stat, fără să fie percepute costuri și fără să fie plătit randament pentru aceasta.

Dacă evenimentul care declanșează suspendarea fondurilor de active nu mai există în termen de 30 de zile de la data începerii suspendării (adică activele suport ale fondurilor de active suspendate devin din nou lichide și tranzacționabile), asigurătorul va înceta suspendarea fondurilor de active și convertește primele de asigurare intrate pe perioada suspendării și evidențiate distinct, respectiv porțiunea acestora, în unități de fond în fondurile devenite din nou lichide, imediat după încetarea suspendării, la prima cotație publicată după suspendare.

Dacă durata suspendării fondului de active depășește treizeci de zile, asigurătorul va transmite, până în a treizeci și cincea zi după data de începere a suspendării fondului de active, o notificare scrisă tuturor contractanților afectați, informându-i în ce alt fond de active, nesuspendat, va redirecționa primele sau porțiuni de prime intrate pe perioada suspendării fondului de active și evidențiate distinct, în absența unei instrucțiuni contrare a clientului, începând cu a patruzeci și cincea zi după data de începere a suspendării fondului de active.

Tratamentul primelor de asigurare evidențiate distinct în cazul încetării asigurării

În cazul răscumpărării și încetării contractului de asigurare ce implică plata despăgubirii de către asigurător, suma evidențiată distinct din prima de asigurare plătită, împreună cu despăgubirea plătită de asigurător, se achită persoanei care deține dreptul la tipul respectiv de plată.

Budapesta, 3 martie 2022

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.


Calculator de randament


Portalul Clienți


Contact